İşletim sisteminde çıkan bazı sorunlar nedeniyle bazen sistem çökmekte ve bilgisayarımız açılmamaktadır. Sorun sadece sistemin çökmesi olsa hemen format atılarak veya herhangi bir yedekleme programıyla yedek alınmışsa o yedek geri yüklenerek çözülebilir. Ama formattan veya geri yüklemeden önce işletim sisteminin kurulu olduğu bölümde kurtarmamız gereken belgeler, dokümanlar, çeşitli programlarla yapılan çalışmalar varsa işte o zaman aşağıda kısaca tanıtımını yapacağım cd’den çalışan işletim sistemi (veya bunun benzeri yazılımlar) imdadımıza yetişiyor. Bu işletim sistemleri cd’den çalışarak kurtarılması gereken verileri başka sabit disk bölümlerine veya içine entegre edilen cd’ye yazdırma programlarıyla cd yada dvd’ye yazdırmamıza imkan tanıyarak verilerimizi kurtarmamızı sağlıyor.
Yazılımı denemek isteyenler konuda isteyebilirler. Rarlı dosyaları klasöre çıkarttıktan sonra 442 MB’lık bir iso dosyası ortaya çıkacaktır. İso dosyasını nero veya benzeri programlar yardımıyla cd’ye yazdırarak kullanıma hazır hale getirebiliriz.
Bu alanda birçok çalışma var ben minixp diye tabir edilen ve dili Türkçe olan yazılımı kısaca tanıtmaya çalışacağım. İso formatındaki yazılımı cd ye yazdırdığımızı farz ederek anlatıma başlıyorum. Sayfa düzenini bozmaması açısından resimleri elimden geldiği kadar net ve küçük boyutlu yapmaya çalıştım.
Cd’den çalışan xp cd’sini cd/dvd sürücüsüne takıp bilgisayarımızı cd/dvd’den başlattığımızda(boot ettiğimizde) ilk olarak aşağıdaki ekranla karşılaşırız. Bu ekran sanki format atılıyormuş gibi görünse de sakin panik yapmayın.
Kısa bir süre sonra hepimizin aşina olduğu ve bir kısmımızın vista’ya geçmesiyle göremeyip özlediği açılış ekranı görünür.
Ön yükleme bitip açılış ekranı göründükten bir süre sonra masa üstü ekranı görünür. Tabi ki bu masa üstü cd’den çalıştırdığımız işletim sisteminin masa üstüdür.
Masa üstü göründükten sonra işletim sistemine ait bazı bileşenler ve cd’ye entegre edilen yazılımlar yüklenmeye başlar.
Ön yüklemeler bittikten sonra aşağıdaki ekran görünür. Masa üstünde görünen programların yanında diğer programlarla birlikte normal bir işletim sistemini aratmıyor.
Cd'den çalışan işletim sistemimizde İnternet Explorer ve Opera Browser bulunmaktadır. Kısa bir net turu yapalım. Tabi ki Forumtr’ye
Cd'den çalışan işletim sistemi cd'miz Acronis, norton ghost gibi yedekleme programlarını da barındırmaktadır. Gerekirse kullanabiliriz.
Benzer şekilde norton ghost yazılımını da gerekirse kullanabiliriz.
Msn messengeri de kullanabiliriz.
Eğer verilerimizi kurtarabileceğimiz ikinci bir sabit diskimiz yoksa yada sabit diskimiz tek parçadan oluşuyorsa, format atmadan veya yedeğimizi geri yüklemeden önce nero yazılımıyla verilerimizi cd/dvd’ye yazdırabiliriz.
Yazılımın barındırdığı word, Excel ve pdf reader gibi ofis araçlarını kullanarak çalışmalarımıza göz atabiliriz. Aynı zamanda istersek yeni çalışmalar oluşturabiliriz. İşletim sistemimiz cd’den çalıştığı için oluşturduğumuz çalışmaları (doc,xls) farklı kaydet seçeneğiyle sabit diskimize kaydedebiliriz.
Sabit disklerimiz arasında veri aktarımını total commander yazılımıyla yapabiliriz.
Yazılımı çalıştırdıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi iki pencere görünür. Bir tarafta verilerimizin bulunduğu kısmı seçeriz. Verilerimizi aktaracağımız yeri ise diğer pencere yardımıyla açarız. Pencerelerde görünen klasörlere tıklayarak içlerine girebiliriz.
Örneğin sabit diskimizin bir bölümünde bulunan bir resmi farklı bir bölüme taşıyalım. Ekranın sağ tarafında bulunan "mavi tepeler" resmini farklı bir bölüme aktaralım(kopyalayalım).
Sol taraftanda ok yardımıyla taşıyacağımız diski(disk bölümünü) seçelim. Sonra resmi sürükleyip diğer pencereye taşıyarak veri aktarımını tamamlayalım. Bu şekilde tüm verilerimizi diskler arasında taşıyabiliriz.
Resmi sağ taraftan sürükleyip sol tarafa bıraktığımızda aşağıdaki diyalog penceresi görünür. Tamam butonuna tıklayarak aktarımı başlatmış oluruz.
Böylece işletim sisteminde bulunan dosyaları kopyalayıp formattan yada geri yüklemeden dolayı silinmesini önleyerek güvenli bir bölüme aktarabiliriz. Sizin dikkatinizden kaçmadığını düşünüyorum ama anlatımı yaptığım pc’de sabit disk tek parça olduğu için ben resmi yine C içerisinde farklı bir klasöre taşımak zorunda kaldım.
Şimdide kısaca başlata ki programlara göz atalım.
Ad-Aware ve 2 tane antivirüs programı bulunmaktadır. İhtiyaç halinde kullanabiliriz.
Cd/dvd kayıt işlemi yada iso dosyası oluşturmak için nero yada ultimate image burner yazılımını kullanabiliriz.
Acronis disk editör, Recovery expert ve partition magic ..vb. disk araçlarını kullanabiliriz.
Yazılım bunların yanında birçok network aracını bünyesinde barındırmaktadır.
Daha fazla uzatmaya gerek yok sanırım. Başka bir anlatımda buluşmak dileğiyle...
vbrep_register("15341314")
<HR id=false>
ozkansemih
seviye 4
Mesaj Sayısı : 129 Kayıt tarihi : 03/05/08 Yaş : 32 Nerden : BOZÜYÜK/BİLECİK